Dostupni linkovi

Si Đinping: Peking podržava jedinstvenu EU


Kina se nada da će EU ostati jedinstvena i da će Velika Britanija u njoj imati istaknutu ulogu u promovisanju odnosa evropskog bloka sa ovom azijskom zemljom, rekao je kineski predsjednik Si Đinping britanskom premijeru Dejvidu Kameronu.

Kameron se zalaže za nove pregovore o uslovima članstva Londona u Uniji uoči referenduma o članstvu prije kraja 2017. godine.

Peking je zabrinut zbog potencijalnih posljedica tog procesa po trgovinske veze sa EU i zbog mogućeg slabljenja Unije, koju Kina, kako kažu diplomate, vidi kao protivtežu Americi.

Si je rekao Kameronu na sinoćnjem sastanku u privatnoj rezidenciji britanskog premijera u Čekersu da je EU strateški partner Kine i njen najveći trgovinski partner, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju nije direktno pomenut referendum o članstvu Britanije u evropskom bloku. Kina obično ne komentariše glasanja u ostalim zemljama, jer to smatra miješnjanjem u unutrašnje poslove.

Si se nalazi u svojoj prvoj državničkoj posjeti Britaniji, deset godina nakon što je to učinio prethodni kineski predsjednik.

XS
SM
MD
LG