Dostupni linkovi

Slovačka spremna da pomogne Sloveniji sa zaštitom granica


Slovačka je spremna da pomogne Sloveniji sa zaštitom granica pred stihijskim talasom izbeglica i pošalje i policajce i novčanu pomoć, kao što je to učinila u slučaju Madjarske, javljaju slovački mediji.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak podsetio je u sredu nakon zasedanja vlade da je svojim kolegama, ministrima Slovenije i Hrvatske govorio da za rešavanje izbegličke krize neće biti dovoljne deklaracije i izjave već da je neophodna priprema.

"Sada nam se pomalo sveti to što je potcenjena priprema, ali spremni smo da pomognemo Sloveniji i da razgovaramo o pomoći Hrvatskoj, zato što situacija tamo nije dobra ni za te države ni za izbeglice", kazao je Kalinjak.

Od ove sedmice na madjarskoj granici sa Srbijom služi i 50 slovačkih policajaca sa 17 specijalno opremljenih vozila u mešovitim patrolama u kojima nadziru zelenu ;granicu.

Pomoć Madjarskoj da obezbedi šengensku granicu poslala je cela Višegradska četvorka a zemlje članice najavile su više puta da su spremne da se aktivno uključe u zaštitu šengenskih granica u zemljama na periferiji Evropske unije preko kojih stižu izbeglice.

Češka je odobrila slanje 121 vojnika i 50 policajaca a Poljska 70 pripadnika svoje Granične straže sa pet vozila sa opremom za noćno vidjenje.

XS
SM
MD
LG