Dostupni linkovi

EK Češkoj: Ko odbija kvote, neka tuži EU sudu


Evropska komisija odbila je pravnu analizu i pitanja Češke u kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava da mehanizam preraspodele izbeglica sa Bliskog istoka i iz Afrike nije u skladu sa evropskim zakonima i poručila je Pragu da ako zemlja odbija kvote, može da tuži Evropsku uniju sudu.

Evropska komisija smatra da su kvote legalne.

Svaka zemlja članica ima pravo da pokuša da ih ospori pred sudom, poručila je EK, javljaju danas češki mediji.

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec poslao je prvo Luksemburgu kao zemlji koja predsedava EU, a početkom oktobra i Evropskoj komisiji obimnu analizu u kojoj se žali na odluku o relokaciji 120.000 izbeglica po nacionalnim kvotama, donetu 22. septembra, kada je Češka preglasana i tvrdi da ta odluka krši legislativu EU.

Uz analizu, Češka je postavila i konkretna pitanja, recimo, zašto se u slučaju ratnih izbeglica poseglo odmah za azilom a ne tzv. privremenim utočištem, azilom odobrenim na rok dok rat ne prestane, kao što je Češka učinila sa desetinama hiljada izbeglica iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova 1990-tih, u vreme raspada bivše Jugoslavije u ratnom požaru.

Od svih članica EU na tužbu sudu zbog izbegičkih kvota odlučila se jedino Slovačka, čiji premijer Robert Fico je naredio da se ta odluka o kvotama u njegovoj zemlji ne primenjuje, a tužbu će predati do 18. decembra.

XS
SM
MD
LG