Dostupni linkovi

Dačić: Postoji šansa da Kosovo ne prime u Unesko


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da veruje da postoji šansa da Generalna konferencija Uneska u novembru ipak ne primi Kosovo u tu organizaciju.

Dačić je za televiziju Pink rekao da je najvažnije da Srbija nastavi s političkom aktivnošću i da se nada da će na Generalnoj konferenciji medju 60 zemalja koje nisu priznale Kosovo, biti i odredjen broj onih koji će glasati protiv prijema Kosova.

"Verujem da postoji šansa da predlog ne prodje. Mi ćemo biti u Parizu (gde je sedište Uneska), bićemo veoma aktivni i na bilateralnom nivou i pošto je potrebno da glasa dve trećine (članica) da bi odluka o prijemu Kosova prošla, nadam se da će medju 60 zemalja, koje nisu priznale Kosovo, jedan broj glasati protiv", rekao je Dačić.

On je naveo da bi odluka o prijemu Kosova u Unesko dugoročno gledano predstavljala opasnost za kulturnu baštinu Srbije.

Govoreći o tome što su Crna Gora i Makedonija glasale za preporuku da Kosovo bude primljeno u Unesko, on je kazao da će se i Srbija prema tim zemljama na medjunarodnom planu u budućnosti odnositi istom merom.

"Reč je o njihovim unutrašnjim odnosima, mi smo mnogo uložili u razvoj odnosa sa zemljama u regionu. Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo i mi prema njihovim. Ne verujem da ćemo mi glasati za njihove stvari na medjunarodnom planu", rekao je Dačić.

Izvršni savet Uneska usvojio je juče u Parizu preporuku za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

XS
SM
MD
LG