Dostupni linkovi

Dačić: Nastavljamo borbu, ništa još nije gotovo


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da Srbija treba da nastavi svoju borbu, jer postoje velike šanse da na Generalnoj konferenciji UNECO-a u novembru bude odbijena preporuka da Kosovo uđe u tu organizaciju.

"Mi ne treba da reagujemo iracionalno, već treba da nastavimo borbu jer su nam velike šanse da na Generalnoj konferenciji odluka bude odbijena. Ništa još nije gotovo", rekao je Dačić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Dačić je rekao da je Izvršni savet, isto kao što je na protivpravni način ta tačka i došla na dnevni red, bez ikakve debate i usvojio preporuku da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju.

Prema njegovim rečima, glasanje je pokazalo da postoje ogromne podele u međunarodnoj zajednici, kao i u UNESCO-u.

Izvršni savet UNESCO većinom glasova predložio je da Kosovo bude prijemljeno u tu organizaciju, za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih.

O eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo raspravljaće se na Generalnoj skupštini UNESCO-a od 3. do 18. novembra, a odluka mora biti doneta dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

XS
SM
MD
LG