Dostupni linkovi

Istorijski sporazum o nuklearki Britanije i Kine


Premijer Britanije Dejvid Kameron nazvao je danas sporazum o djelimičnom kineskom finansiranju nuklearne elektrane u Britaniji "istorijskim", navodeći da će taj projekat dovesti do otvaranja više hiljada novih radnih mesta u Britaniji.

Predsednik Kine Si Đinping je tokom posjete Britaniji potpisao sporazum prema kome će kineska državna nuklearna kompanija CGN učestvovati sa šest milijardi funti (9,3 milijarde dolara) u izgradnji nove nuklearne elektrane na jugozapadu Engleske, koju će graditi sa francuskom kompanijom EDF i čime će pokriti oko 30 odsto troškova izgradnje, prenosi agencija AP.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa kineskim predsjednikom, Kameron je rekao da snažne ekonomske veze između zemalja mogu da postoje čak i ako postoje određena neslaganja.

"Što su snažnije veze između naših zemalja, to ćemo biti sposobniji da vodimo ozbiljan dijalog", kazao je on.

Kameron je takođe rekao da su Britanija i Kina potpisale sporazume vrijedne više od 12 milijardi funti (18 milijardi dolara) na polju nafte i gasa, dok su ukupni trgovinski sporazumi između dvije zemlje vrijedni oko 40 milijardi funti (62 milijarde dolara).

XS
SM
MD
LG