Dostupni linkovi

Posrednik u Makedoniji: Neizvjesni vanredni izbori u aprilu 2016.


Posrednik u pregovorima vlasti i opozicije u Makedoniji Belgijanac Peter Vanhaute ocijenio je danas da će, ako se do početka novembra ne formira Državna izborna komisija i ne primijeni zakon o specijalnom tužiocu, biti dovodeni u pitanje validnost ranije postignutog dogovora i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora koje je u načelu dogovoreno za kraj aprila 2016.

Vanhaute je u Klubu poslanika u Skoplju, poslije još jednih neuspješnih pregovora između vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), rekao da je "Makedonija u ozbiljnom problemu i da lideri treba da nauče da državne interese stave ispred partijskih".


"Partije moraju da nauče da pregovaraju i tek nakon toga možemo da očekujemo napredak. Problem je u sistemu koji je duboko partijski podijeljen. Imate parlament koji je nefunkcionalan i institucije koje su neefikasne", kazao je Vanhaute.

Vanhaute je pohvalio doprinos u postizanju kompromisa dvije najveće albanske partije u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju (DUI), koja je dio vlasti na republičkom nivou i opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA).

Prema dogovoru lidera dvije najveće makedonske i dve najveće albanske partije u Makedoniji, od 2. juna i 15. jula, za prevazilaženja političke i institucionalne krize, do 20. oktobra je trebalo da dođe do rekonstrukcije makedonske Vlade u čijem bi se sastavu našli i ministri i zamjenici ministara iz opozicionog SDSM.

Do toga nije došlo a dvije najveće makedonske partije - VMRO DPMNE, čiji je lider premijer Nikola Gruevski i SDSM čiji je lider Zoran Zaev - nijesu se složili oko nadležnosti novih ministara, odnosno zamjenika ministara, oko pitanja u vezi sa medijima, niti oko nadležnosti Državne izborne komisije.

Dve partije se nisu složile ni oko formiranja tima specijalne tužiteljke Katice Janeve u čijoj bi se nadležnosti našli predmeti iz po vlast kompromitujućih, prisluškivanih telefonskih razgovora, koje je objavljivala SDSM.

VMRO DPMNE je pokušala da usvoji zakon po kome bi bilo krivično djelo objavljivanje prisluškivanih razgovora, što SDSM nije dozvolila uz obrazloženje da "neće dozvoliti usvajanje neevropskih zakona".

Od dogovora koji je među partijama postignut, a uz posredovanje EU i SAD, do sada je ostvareno to što su se poslanici opozicionog SDSM od 1. septembra vratili u makedonski parlament, u čijem radu nijesu učestvovali od aprila 2014.godine.

EU i SAD, koje s posredovale u pregvorima vlasti i opozicije, izrazili su danas u odvojenim izjavama razočarenje što se ne poštuju rokovi za ostvarenje ranije postignutog dogovora.

XS
SM
MD
LG