Dostupni linkovi

Nikolić:Odluka u UNECO-u neće biti dobra za Srbiju


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio jeda danas ne očekuje povoljnu odluku sa zasedanja UNESCO-a u Parizu, ali da će Srbija nastaviti da se bori da Kosovo ne postane član te organizacije, jer predstoji Generalna Skupština UNECO-a.

"Danas sigurno neće biti dobro", rekao je Nikolić novinarima u Kragujevcu gdje je prisustvovao "Velikom školskom času" u Šumaricama.

Nikolić je rekao da Srbija čeka Generalnu skupštinu UNESCO-a i da će pokušati, kako je naveo, da ubijedi cio svijet da odluku o članstvu Kosova odloži makar za još dvije godine, odnosno do 2017.

"Pokušaćemo da ubijedimo cio svijet da to pitanje prebacimo na razgovore u Briselu, da nas Albanci dalje više ne varaju tako što će ići u svaku organizaciju u kojoj mogu, da preglasavanjem postanu njen član, a izbjegavaju da se o tome dovorimo i možda i nešto i promijenimo", rekao je Nikolić.

Na plenarnoj sednici Izvršnog savjeta UNESCO-a u Parizu danas će se glasati o prijedlogu Albanije i grupe država za prijem Kosova u tu organizaciju.

Ukoliko prijedlog bude usvojen, onda će o prijemu Kosova odlučivati Generalna konferencija UNESCO-a gdje se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosova, a 84 nije.

XS
SM
MD
LG