Dostupni linkovi

Sjednici Skupštine CG ne prisustvuje Demokratski front


Crnogorski parlament počeo je sjednicu na kojoj poslanici razmatraju aktuelnu bezbjednosnu situaciju u državi, u vezi sa protestima Demokratskog fronta u Podgorici.

Kako su i najavili poslanici DF-a ne prisustvuju sjednici.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je na početku sjednice saopštio da je Parlament stao na stranu dijaloga, kao mjesto gdje se kroz institucije rješavaju problemi. On je saopštio da je rasprava u Skupštini treba da smiri atmosferu, sa ciljem da demokratija živi u svim protestim.

Na početku zasijedanja u Skupštini je bilo 47 poslanika.

Iz Demokratskog fronta su ranije najavili da neće prisustvovati zasjedanju, i pozvali kolege iz opozicije da takođe bojkotuju sjednicu.

Odbor za odbranu i bezbjednost zatražio je od tužilaštva da, da pravnu ocjenu događaja, koji su za posljedicu imali više povrijeđenih policajaca, novinara, građana, oštećenje materijalnih dobara i druge oblike štete, sa ciljem zaštite ustavnog poretka i vladavine prava.

"Odbor je od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražio preispitivanje zakonitosti određenih mjera i radnji pojedinaca, u cilju utvrđivanja eventualnih prekoračaenja ili zloupotrebe službenih ovlašćenja i sankcionisanje počinilaca", navodi se u zaključcima.

Ocijenjeno je neophodnim uspostavljanje političkog dijaloga radi jačanja međusobnog i povjerenja u institucije sistema.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost je ocijenilo da je tokom protesta DF, a posebno nakon njihove zabrane, u postupcima organizatora i učesnika tih događaja bilo više aktivnosti koje su ugrožavale ustavni poredak, stabilnost države i bezbjednost građana.

Ocijenjeno je da su državni organi, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije, kao i nadležne službe Glavnog grada, postupale u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i da je primjena policijskih ovlašćenja bila uzrokovana nezakonitim ponašanjem i aktivnim otporom učesnika protesta.

XS
SM
MD
LG