Dostupni linkovi

Steinmeier: Ne dozvoliti da migrantska kriza uzdrma Balkan


Frank-Walter Steinmeier, ministar vanjskih poslova Njemačke, upozorio je da se ne smiju dozvoliti novi sukobi između država bivše Jugoslavije zbog sporova i vezi sa migrantskom krizom koja potresa Evropu.

U posljednjih nekoliko mjeseci stotine hiljada migranata koji bježe od siromaštva i rata prolaze kroz Zapadni Balkan, gdje je tokom devedesetih godina vođeno niz ratova.

"Moramo biti sigurni da kretanje migranata neće donijeti nove sukobe u regiji u kojoj smo toliko naporno radili u posljednjih nekoliko godina na smirivanju konfliktih situacija nakon raspada Jugoslavije", istakao je Steinmeier u izjavi njemačkim novinarima.

Danima traju sporovi između Srbije, Hrvatske i Slovenije o načinu i broju migranata koje će propustiti da uđu u njihovu zemlju.

Svi ti sporovi izazvani su nakon što je Mađarska napravila ogradu duž cijele svoje prirodne granice sa Srbijom i Hrvatskom, pa su migranti koji uglavnom stižu sa Bliskog istoka promijenili svoju rutu na putu ka Zapadnoj Evropi.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker sazvao je za nedjelju 25.oktobar vanredni summit EU - Zapadni Balkan na kojem su osim EU članica pogođenih izbjegličkom krizom pozvane i Srbija i Makednija.

XS
SM
MD
LG