Dostupni linkovi

Vladimir Kostić za RSE: Konstruktivno kod Nikolića


Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić u izjavi za RSE kratko se osvrnuo na sastanak kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića, na kojem je učestvovao zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i patrijarhom Irinejom.

“Za mene je atmosfera bila iznenađujuće, bez obzira što će to zvučati kao da se ja sad povlačim, konstruktivna. Za mene iznenađujuće konstruktivna”.

Kostić nije želeo da iznosi više detalja.

Podsećamo, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da je lično pozvao predsednika SANU na sastanak kod Nikolića. Na sastanku je zaključeno da je neprihvatljiv prijem Kosova u UNESCO, članice Izvršnog saveta i Generalne konferencije te organizacije pozvane su da zahtev za prijem Kosova odbiju.

Državni vrh je zauzeo stav da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da će nastaviti put pridruživanja Evropskoj uniji, uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama.

Svi učesnici sastanka saglasili su se da je potrebno da u društvu vlada otvoren dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima, da ne postoje tabu teme i da je postojanje različitosti dokaz srpske tolerantnosti, otvorenosti i snage.

XS
SM
MD
LG