Dostupni linkovi

Parlament Slovenije ovlastio slanje vojske na granicu


Slovenački parlament usvojio je rano jutros zakon kojim je ovlastio vojsku da pomogne policiji u čuvanju državne granice, pošto je na hiljade izbjeglica preplavilo zemlju.

Novi zakon će omogućiti vojsci Slovenije da kontroliše granice kada policija nije prisutna, navodi Reuters.

U posljednja dva dana, Slovenija - zemlja od dva miliona stanovnika i najmanja država na balkanskoj izbjegličkoj ruti, rasporedila je 140 vojnika na granici da bi pomagali policiji.

Vojska je upućena na državne granice tamo gdje nema policije.

Mađarska blokirada granice sa Hrvatskom u petak u ponoć izazvala je domino efekt širom Balkana, sa hiljadama zaglavljenih izbjeglica na graničnim prelazima.

Više od 20.000 izbeglica stiglo je u Sloveniju od subote ujutro da bi nastavili put za Austriju, dok je najmanje 6.000 provelo noć u toj zemlji koja im je pružila utočište u izbjegličkim centrima.

"Danas ćemo zvanično zatražiti od Evropske unije za policijsku i finansijsku pomoć", najavio je slovenački premijer Miro Cerar noćas novinarima, prije glasanja u parlamentu.

Opozicione stranke su navele da vlada treba da slijedi Mađarsku i podigne ogradu na granici sa Hrvatskom da bi spriječila izbjeglice da uđu u zemlju.

I zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije najavio da se mogućnost obezbjedenja graničnih prijelaza fizičkim preprekama ne može isključiti ukoliko protok izbjeglica eskalira.

Portparol austrijske policije u Štajerskoj istoga dana potvrdio da je oko 6.000 ušlo u Austriju iz Slovenije.

XS
SM
MD
LG