Dostupni linkovi

Pariz: Savjet UNESCO glasa o preporuci za prijem Kosova


Izvršni savjet Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) glasaće danas popodne u Parizu o prijedlogu preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Izvršni savjet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale nezavisnost Kosova. Zahtjev za prijem Kosova u UNESCO formalno je podnijela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U obrazloženju dokumenta pripremljenog za Izvršni savjet navodi se da je u ime Kosova zahtjev za prijem u UNESCO podnio zamjenik premijera i šef diplomatije Hašim Tači u pismu generalnom direktoru 4. avgusta.

U prijedlogu odluke navodi se da Izvršni savjet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

Ako na današnjoj sjednici Izvršnog savjeta prijedlog preporuke o prijemu Kosova u UNESCO dobije većinu glasova, konačnu odluku donosi Generalna konferencija UNESCO-a koja zasjeda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

XS
SM
MD
LG