Dostupni linkovi

Sastanak porodica iz Sjeverne i Južne Koreje


Stotine uglavnom starijih ljudi iz Sjeverne i Južne Koreje, uz suze i smijeh, sastalo se se u utorak sa voljenim osobama od kojih su bili razdvojeni od Korejskog rata, koji se završio 1953. godine.

Susret porodica, drugi u posljednjih pet godina, trajaće do 26. oktobra u Sjevernoj Koreji, saopštili su zvaničnici te zemlje.

Mnogi od onih koji su se u utorak sreli nisu bili u kontaktu više od 60 godina.

Oko 390 svečano obučenih Južnokorejanaca ponijelo je lijekove, odjeću, kaligrafske radove i novac članovima svojih porodica u Sjevernoj Koreji.

Novinari u turističkom rizortu Maunt Kumgang okupili su se oko Li Sun-ki (85) koja se sastala sa svojim 83-godišnjim suprugom iz Sjeverne Koreje. Gledala ga je sa oduševljenem, prije nego što su se nasmijani zagrlili.

I dok je u Južnoj Koreji vijest o ovom događaju bila tretirana kao veoma važna, sa mnoštvom video snimaka, u Sjevernoj Koreji, u državnim medijima je objavljen izvještaj da su njihovi građani prenijeli rođacima iz Južne Koreje da žive sretno i da su ispunjeni životom u socijalističkom društvu, koje vodi Kim Džong Un.

Ovakvi susreti, kako navodi AP, podsjećaju da je Korejsko poluostvrvo tehnički i dalje u ratu, jer Korejski rat, koji je trajao od 1951. do 1953. nije završen mirovnim sporazumom, već samo primirjem.

XS
SM
MD
LG