Dostupni linkovi

Slovenija: Izbeglički kamp u Šentilju skoro ispražnjen


Izbeglice smeštene u šatorskom kampu Šentilj uz granicu Slovenije sa Austrijom popodne su mimo kontrole slovenačke policije počele da pešice prelaze na austrijsku stranu granice, odakle ih je austrijska vojska autobusima prebacila u obližnje šatorsko naselje.

U Šentilju koji može da primi oko 2.000 izbeglica u tranzitu ostalo je još samo stotinu ljudi, ali se očekuju novi dolasci izbeglica iz ostalih tranzitnih centara, jer one iz Slovenije u Austriju prelaze kod Šentilja i u Gornjoj Radgoni.

Prema podacima slovenačke policije, Austrija je od petka do sredine današnjeg dana primila nešto više od 4.000 izbeglica iz Slovenije, što ne odgovara u potpunosti podacima koje je iznela austrijska policija koja tvrdi da za ulazak izbeglica iz Slovenije nema dnevnog limita, navela je Hina.

Oko 500 izbeglica iz prihvatnog centra u Vrhniki popodne je prema Austriji upućeno vozom, a došlo je i do rasterećenja koncentracije izbeglica u Brežicama i Dobovi, gde su ih popodne čuvali naoružani pripadnici vojske.

Troškovi koje je Slovenija do sad imala u vezi sa izbeglicama iznose 2,3 miliona evra, a zatražena je pomoć Evropske unije, potvrdio je popodne Državni sekretar ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic.

XS
SM
MD
LG