Dostupni linkovi

Sji Đinping hvali dobre odnose sa Britanijom


Kineski predsednik Sji Đinping održao je danas govor u britanskim parlamentom u kome je pohvalio bliske odnose dve zemlje, koje su prema njegovim recima sve više "međuzavisne."

"Možemo da kažemo da su Kina i Velika Britanija sve više međuzavisne i da postaju zajednica koja deli zajedničke interese", rekao je Sji prvog dana državne posete Londonu.

"Već sam duboko impresioniran vitalnošću odnosa Kine i Velike Britanije i dubokim prijateljstvom između naših naroda", kazao je kineski predsednik.

Britanska kraljica Elizabeta Druga poklonila je u znak dobrodošlice Sjiu i njegovoj supruzi kolekciju Šekspirovih soneta i par svećnjaka.

Sji je poznat kao ljubitelj velikog pesnika, a soneti su bili u specijalno napravljenoj kutiji od kože i pozlate. Kraljica je kineskom paru poklonila i svoju fotografiju sa princom Filipom u srebrnom ramu, što je tradicionalan poklon koji daje svetskim liderima, preneo je Rojters.

Sji je kraljici zauzvrat poklonio dva albuma svoje supruge Peng Lijan, koja je čuvena pevačica u Kini. Kraljica je na poklon dobila i vez, veliku porcelansku činiju i mali album poštanskih marki.

Kineski predsednik je u parlament došao posle ručka sa kraljicom Elizabetom u Bakingemskoj palati.

On je izrazio uverenje da dve zemlje mogu da podignu bilateralne odnose na novu visinu.

Govor u parlamentu su slušali Dejvid Kameron, lider opozicije Džeremi Korbin i političari iz svih stranaka.

XS
SM
MD
LG