Dostupni linkovi

Rusija i SAD potpisale sporazum za letove u Siriji


Predstavnici Ministarstva odbrane Rusije i SAD potpisali su danas sporazum o prevenciji incidenata prilikom letova avijacije u okviru vojne operacije u Siriji, javili su ruski mediji.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je da ovaj dokument reguliše akcije aviona i bespilotnih letelica u vazdušnom prostoru Sirije.

Definišu se pravila i ograničenja kako bi se sprečili bilo kakvi incidenti između ruske i američke avijacije.

"Nakon stupanja na snagu ovog dokumenta, biće oformljen kanal celodnevne operativne komunikacije koji će omogućiti vezu između vojnih komandi Rusije i SAD, zarad pružanja međusobne pomoći pri eventualnim kriznim situacijama", rekao je Konašenkov, preneo je Sputnjik.

On je naveo da je sporazum postignut na inicijativu Rusije i da predstavlja najviši nivo saradnje Rusije i SAD po pitanju borbe protiv terorizma.

Takođe, dodao je, sporazum predstavlja isključivo vojno-tehničku saradnju dve zemlje i ne utiče na princpijelnu poziciju Rusije, čija vojska u Siriji sprovodi operaciju na poziv sirijski vlasti, za razliku od bilo kojih drugih zemalja koji primenjuju silu bez sirijske saglasnosti i bez odluke Saveta bezbednosti SAD, što se kosi sa međunarodnim pravom.

Nešto ranije, Konašenkov je izrazio zabrinutost da je u sirijskom vazdušnom prostoru zabeležen drastičan porast prisustva različitih letelica, što stvara veliki rizik za bezbednost letova ruske avijacije.

"Bilo je slučajeva kada je na sirijskom nebu zabeleženo čak 30 različitih letelica, što transportnih i borbenih aviona, pa čak i dronova", rekao je on i dodao da je ruska avijacija koordinisala svoje planove sa sirijskom službom avijacije, dok ostali to nisu učinili.

Portparol Pentagona Džef Dejvis je juče najavio da će SAD i Rusija potpisati sporazum o razumevanju, koji precizira kako piloti mogu da izbegnu jedni druge na nebu iznad Sirije, s obzirom na to da dve sile sprovode odvojene vazdušne kampanje.

Dejvis je naglasio da pravila dogovorena sa Rusijom nisu deo šireg dogovora o tome kako bi dve zemlje mogle da sarađuju u Siriji.

Prema rečima zvaničnika, mere se odnose na neke osnovne operativne procedure, recimo, koji jezik će u komunikaciji koristiti ruski i američki piloti, izbor radio frekvencije za hitne pozive i visinu na kojoj će avioni leteti.

XS
SM
MD
LG