Dostupni linkovi

Predsjednik SANU neće na sastanak kod Nikolića


Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da neće prisustvovati današnjem sastanku kod predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je posvećen poziciji Srbije u vezi sa statusom Kosova i diplomatskoj borbi oko prijema Kosova u Unesco.

Kostić je izjavio kako "nije siguran da je u ovom trenutku njegovo prisustvo najdjelotvornije", piše beogradski tisak.

Kostić je za beogradske Novosti rekao da će netko drugi iz Akademije nazočiti sastanaku, na kojem će biti premijer Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej.

Dodao je kako SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega.

"Eventualna osobna razmimoilaženja, koja su ne mojom voljom eskalirala u sukob, ne mogu niti smiju poremetiti obaveze koje Akademija ima prema narodu, državi i najvažnijim državnim pitanjima", poručio je Kostić.

Kostić je prije dva dana uzburkao srbijansku javnost izjavom kako Kosovo više ni de facto ni de jure nije u rukama Srbije te da je u ovom trenutku "jedina politička mudrost na koji način, s elementima dostojanstva, napustiti Kosovo".

XS
SM
MD
LG