Dostupni linkovi

Hrvatska policija napala snimatelja i bacila mu kameru


Na granici Srbije i Hrvatske, na ničijoj zemlji kod prijelaza Bapska - Berkasovo, oko 12:30 sati dogodio se incident kada je hrvatska policija oduzela opremu fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću, saznaje Radio Slobodna Evropa.

„Dvojica hrvatskih policajaca zaletela su se na mene tražeći da im predam kartice iz fotoaparata. Nisam hteo to da uradim, pokušao sam da se legitimišem, da kažem da sam reporter Agencije Frans Pres... Počeli su da me psuju, bili su jako bezobrazni, potrčali su i oborili me u blato. Oteli su mi dve kamere i bacili ih u neki voćnjak koji je skroz na hrvatskoj strani. Tako da ne mogu da dođem do njih.“

Andrej Isaković tom prilikom nije uhapšen, a tokom dana AFP je pokušao da kontaktira MUP Hrvatske sa zahtevom da se njihovom fotoreporteru vrati oprema i objasni zbog čega je napadnut.

„Kada su me napali samo su psovali. Nisu objasnili zašto tako postupaju. I jednom britanskom frilenseru oduzeli su kameru i bacili je. Video sam da su priveli i kamermana televizije Al Džazira i odveli ga na hrvatsku stranu granice“, kaže Isaković.

Isaković tvrdi da kolega i on ni na koji način nisu provocirali napad koji je uslijedio.

XS
SM
MD
LG