Dostupni linkovi

Vulin: Očekujem da Hrvatska i EU brzo riješe problem izbjeglica


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocijenio je danas da je zabrinjavajuće to što granica izmedju Srbije i Hrvatske, iako nije zatvorena, funkcioniše "značajno usporeno" i poručio da Srbija ne može da primi neograničen broj izbjeglica i bude prihvatni centar.

Srbija razumije da susjedi imaju logističke probleme, ali očekuje da ti problemi budu veoma brzo riješeni, jer ne može i neće biti prihvatni centar za sve izbjeglice sa Bliskog istoka, poručio je Vulin u Palati Srbija nakon sastanka sa načelnicima Upravnih okruga, a koji je upriličen kako bi se razgovaralo i o migrantskoj krizi.

Vulin je naveo i da se jedan dio migranata nalazi između dva prijelaza na "ničijoj zemlji" kao i da će broj policajaca biti povećan ako bude potrebno.

"Srbija ima pravo da štiti teritoriju i da odlučuje o broju ljudi koji se na njoj nalaze. Oni koji se na njoj nađu imaće svaku moguću zaštitu - privremeni smještaj, hranu, lijekove, kao i do sad", rekao je Vulin.

Evropska unija, kako je rekao, mora da se pozabavi problemom migranata i težište problema ne treba da prebacuje na Srbiju ili na bilo koju zemlju pojedinačno.

Ministar je dodao da je za izbjeglice obezbijeđena hrana na prijelazima, ljekarska njega, a biće obijezbeđen i veći broj šatora.

XS
SM
MD
LG