Dostupni linkovi

Burni protesti u Tuzli: Dva radnika privedena


Protesti radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) u Tuzli ovog ponedjeljka počeli su kratkom blokadom sabraćaja, privođenjem radnika, a poslijepodne su se demonstrantima koji se bore za svoja prava pridružili poljoprivrednici sa traktorima.

U blizini tržnog centra Robot, 200 metara od zgrade Vlade TK, radnici su na ulici počeli protest. Osigurava ga veliki broj policajaca, a dva radnika TTU-a jutros u privedena.

"Mi nećemo otići odavde dok nam ne vrate naša dva radnika", poručio je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata radnika TTU-a.

Njihovi zahtjevi su uvezivanje radnog staža, materijalno zbrinjavanje radnika i vanredna sjednica Skupštine TK na kojoj će se razmatrati rješavanje njihovih problema.

Dolazak poljoprivrednika iz TK sa mehanizacijom je, kako su istakli, upozorenje Vladi da se okrene rješavanju problema s kojim se suočavaju.

Poljoprivrednici okupljeni u Udruženju poljoprivrednika TK UP BiH, udruženje Agroinkubator i Krušik, koji su stigli sa više od 40 traktora, očekuju da će ih premijer Bego Gutić primiti na razgovor, a ističu da, ukoliko to ne učini, bit će prinuđeni na blokiranje saobraćaja.

Sadik Imamović, predstavnik poljoprivrednika TK, kazao je da su prošlogodišnje elementarne nepogode poljoprivrednike dovele u nezavidan položaj.

Naveo je da je Opština Kalesija poljoprivrednike oslobodila zakupa zemljišta, međutim Vlada TK nije iskazala dobru volju da izradi zakonske okvire koji bi im omogućili besplatan zakup zemljišta.

XS
SM
MD
LG