Dostupni linkovi

Počinje najveća vježba NATO-a na Mediteranu


NATO danas u Mediteranu pokreće najveću višednevnu vojnu vežbu u posljednjoj deceniji, u kojoj učestvuje 27 država članica i tri države partneri, najavljeno je iz Alijanse.

Više od 12 velikih međunarodnih organizacija, humanitarnih i nevladinih, ali i Evropska unija i Afrička unija učestvovaće u vježbama koje pokazuje posvećenost i doprinos NATO-a sveobuhvatnom pristupu.

U vojnoj vežbi "Spoj trozubca" u narednih pet sedmica učestvovaće 36 hiljada vojnika, 230 vojnih jedinica, 140 aviona i više od 60 brodova, prenosi Rojters.

Iz Brisela su naveli da će se vojna vježba održati širom Italije, Portugalije, Španije, Atlantskog okeana, Sredozemnog mora i takođe Kanade, Norveške, Njemačke, Belgije i Holandije.

"Vježba Spoj trozubca 2015 će pokazati novi povećan nivo ambicije NATO u zajedničkom modernom ratovanju i mogućnosti i novitete Alijanse da odgovori na sadašnje i buduće bezbjednosne izazove", kaže se u saopštenju.

Rusija, koja je provela nekoliko vojnih vežbi sa više od 45 hiljada vojnika ove godine i imala vojnu vježbu u Mediteranu prije pokretanja vazdušnih udara u Siriji, pozvana je da posmatra vježbu NATO u centralnom Mediteranu.

XS
SM
MD
LG