Dostupni linkovi

KRIK: Siniša Mali tajno kupio 24 stana u Bugarskoj


Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kupio je kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva 23 luksuzna apartmana u bugarskom letovalištu Sveti Nikola, objavila je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK i OCCRP.

Prema pisanju tog medija, u vreme kupovine 2012. i 2013. Mali je radio kao ekonomski i finansijski savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima oko ulaganja u takozvane kapitalne projekte - privatizaciju nacionalne avio-kompanije i "Beograd na vodi".

Ukupna kvadratura 24 apartmana koje je Mali kupio u Svetom Nikoli iznosi oko 3.100 kvadratnih metara, pokazuje dokumentacija koju su prikupili novinari KRIK-a. U proseku to je oko 129 kvadrata po apartmanu.

Oni spadaju među najveće u kompleksu Sveti Nikola, a jedan od 203 kvadratna metra se nalazi na plaži.

Novinari KRIK-a su, koristeći prosečnu cenu apartmana u kompleksu, izračunali da je vrednost tih nekretnina oko pet miliona evra.

Prema pisanju KRIK-a, Mali je veći broj apartmana kupio od firme "Akladi" iza koje stoje bivši direktor srpskog ogranka čuvene ruske naftne kompanije "Lukoil" Srđan Dabić i njegov poslovni partner.

Dabić je pre 12 godina zastupao "Lukoil" u privatizaciji srpskog lanca benzinskih pumpi "Beopetrol". Tu privatizaciju Savet za borbu protiv korupcije nazvao je nepoštenom i koruptivnom.

KRIK je naveo da je Siniša Mali u ime države nadgledao tu privatizaciju.

XS
SM
MD
LG