Dostupni linkovi

Nikolić: SANU da se izjasni o Kostićevom stavu


Kabinet predsednika Srbije saopštio je da je Tomislava Nikolića veoma iznenadila izjava predsednika SANU profesora Vladimira Kostića da je Kosovo de fakto i de jure izgubljeno za Srbiju i da je savez sa Rusijom veštačka alternatva i da Srbija "povraćajući treba da uđe i u taj raj Evropske unije", saopšteno je iz Kabineta predsednika Srbije.

Profesor Kostić je javno izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije, suprotno uverenjima velike većine građana Srbije, navodi se u saopštenju.

"U trenuku kada država vodi tešku borbu da uprkos strahovitim pritiscima, primeni duplih standarda od stane onih koji promovišu nezavisnost Kosova. Srbija nije učinila nijedan korak koji bi doprineo da samoproglašena nezavisnost bude realnost. Razgovori se vode kako bi građani Srbije zajedno sa Pokrajinom mogli da žive normalno, bez straha od ratova, bezbedno i slobodno", saopštio je Kabinet predsednika.

Kako je navedeno, profesor Kostić je rekao da treba da Srbija treba da se odrekne dela svoje teritorije, da priznamo realnost.

"Kako on ili bilo ko može da se odrekne nečega što nije njegovo? Nije Kosovo Vaše, niti bilo kog pojedinca. Kosovo pripada i našim precima i našim potomcima. Kosovo je natopljeno krvlju onih koji su za njega položili život. Tamo su vekovima živeli, radili i gradili Srbi. Tamo su tapije o osnivanju manastira sačuvane u kamenu", istaknuto je, između ostalog u saopštenju.

XS
SM
MD
LG