Dostupni linkovi

Egipat: Otvorena biračka mesta


Građani Egipta glasaju na parlamentarnim izborima, na kojima se očekuje da će biti izabrana većina koja će čvrsto podržati predsednika Abdela Fataha al-Sisija.

Dugo odlagani izbori za parlament sa 596 poslanika će biti održani u dve faze, između 17. oktobra, kad su počeli da glasaju Egipćani u inostranstvu, i 2. decembra, prenela je agencija AFP.

Glasačka mesta otvorena su od jutros u devet do 21 sat, a u prvoj fazi, koja se održava danas i sutra, pravo glasa ima više od 27 miliona građana u 14 od ukupno 27 egipatskih provincija.

Analitičari ističu da većina od oko 5.000 kandidata za mesta u parlamentu čvrsto podržava Sisija i očekuje se da će oni osvojiti značajnu većinu u novom parlamentu

Mnogi Egipćani, umorni od političke krize koja traje otkad je 2011. godine svrgnut sa vlasti Hosni Mubarak, podržavaju Sisija, koji je obećao da će oživeti posrnulu privredu i vratiti stabilnost u zemlji, nakon žestoke akcije protiv pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Mohameda Morsija.

Izbori se, međutim, održavaju u odsustvu bilo kakve prave opozicije i kod građana nisu izazvali entuzijazam kao prvi izbori posle svrgavanja Mubaraka, održani 2011. godine.

Pokret Muslimanska braća, koji je dominirao poslednjim sazivom parlamenta, raspuštenim u junu 2012, u međuvremenu je zabranjen, dok levičarski i sekularni pokreti koji su predvodili ustanak iz 2011. bojkotuju izbore ili su slabo predstavljeni.

Bivši general Sisi svrgnuo je u julu 2013. godine, nakon masovnih protesta, prvog slobodno izabranog egipatskog predsednika Morsija, koji je na vlasti bio samo godinu dana. Sisi je prošle godine pobedio na predsedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG