Dostupni linkovi

Južna Koreja: Bojkot novih državnih udžbenika


Stotine naučnika iz Južne Koreje izjasnili su se da će bojkotovati nove državne udžbenike zbog zabrinutosti da će podučavati iskrivljene poglede na nedavnu istoriju te zemlje.

Vlada predsednice Južne Koreje Park Geun-hje planira da od 2017. godine uvede u škole nove, izmenjene udžbenike, dok u toj zemlji trenutno postoji mogućnost izbora između osam privatnih izdavača.

Akademici i opozicione stranke kritikovali su odluku južnokorejske vlade da objavi udžbenike u nastojanju da oblikuje istoriju i iskaže svoje političke stavove.

Profesori više od 20 univerziteta u Južnoj Koreji kazali su da ne žele da daju doprinos sastavljanju udžbenika jer smatraju da vlada želi da ublaži opis diktature koja je prethodila krvavoj tranziciji ka demokratiji osamdesetih godina 20. veka.

Portparolka opozicione stranke Nova politička alijansa za demokratiju (NAPD) Kang Sun-a izjavila je da je direktiva da se preprave udžbenici istorije "vratila zemlju u period Hladnog rata".

Ministar obrazovanja Južne Koreje Hvang Vu-ja izjavio je da su sadašnji udžbenici previše levo orijentisani, kao i da podstiču saosećanje sa Severnom Korejom, ukazavši na potrebu da školske knjige budu "objektivne" i "uravnotežene".

Park Geun-hje branila je odluku vlade govoreći da časovi istorije moraju da inspirišu "ponos" studenata zbog toga što su građani Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG