Dostupni linkovi

Historijski izbori u Kanadi


U Kanadi se u ponedjeljak održavaju parlamentarni izbori koji bi se i prije otvaranja birališta mogli nazvati historijskim.

Tu uslovnu odrednicu već imaju po najdužoj predizbornoj kampanji u savremenoj historiji - 78 dana. Raspisani su još 4. avgusta, a održavaju se prije ustanovljenog fiksnog datuma, 19. oktobra.

U drugoj najvećoj zemlji na svijetu koja se od Atlantika do Pacifika prostire na gotovo 10 miliona kvadratnih kilometara, a ima samo 35 miliona stanovnika, oko 26,4 miliona njenih državljana sa pravom glasa biraće 338 poslanika za 42. saziv parlamenta u Otavi, 30 više nego prije četiri godine.

U jednoj od najneizvjesnijih izbornih trka svoje kandidate imaće 23 partije. Među njima su i neke koje su prije "izborna egzotika" nego što zaista imaju šanse da bar jedan njihov kandidat bude izabran: Piratska, Marihuana, Komunistička, Marksističko-lenjinistička...

Osim vodeće tri (Konzervativna, NDP i Liberalna) ostale partije nemaju šanse za pobjedu. A pobjednik je, prema predizbornim istraživanjima javnog mnijenja neizvjesniji no ikad u novije vrijeme.

O velikom interesovanju birača govori i podatak da je unaprijed na glasačka mjesta izašlo njih 3,6 miliona koji će 19. oktobra biti van zemlje ili daleko od svog biračkog mjesta, što je čak 71 odsto više nego na prethodnim izborima.

XS
SM
MD
LG