Dostupni linkovi

Izbjeglice obavezne prijaviti se za azil u prvoj zemlji ulaska


Evropski komesar za migraciju izjavio je da Grčka mora prevazići ranije odgode u bavljenju izbjegličkom krizom, dok je luksemburški ministar vanjskih poslova kazao da se više tražilaca azila mora prijaviti u prvoj članici EU u koju stignu, što je u većini slučajeva Grčka.

Komesar EU Dimitris Avramopoulos, luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn i grčki ministar za migraciju Ioannis Mouzalas obratili su se novinarima u petak, nakon što su posjetili otok Lezbos, glavnu ulaznu tačku u Evropsku uniju za stotine hiljada ljudi koji bježe pred ratom i siromaštvom, prenosi AP.

Mouzalas je kazao da je Lezbos sada identifikovan kao glavni "žarišni" centar u koji stižu pridošlice koje bi mogle dobiti izbjeglički ststus.

Ostala četiri žarišta su grčki otoci Kos, Chios, Leros i Samos do prve polovine decembra.

I Avramopoulos i Asselborn naglasili su da su izbjeglice obavezne da se povinuju pravilima EU u kojima se navodi da se moraju prijaviti za azil po dolasku.

Do sada su mnogi od njih odbijali da se prijave za azil u Grčkoj, zemlji zahvaćenoj finansijskom krizom.

Asselborn je kazao da "nije prihvatljivo da veoma mali postotak onih koji stignu u Grčku na dostojanstven način zatraži izbjeglički status u Grčkoj".

XS
SM
MD
LG