Dostupni linkovi

Fico: Slovačka tuži EU zbog kvota najkasnije do 18. decembra


Slovački premijer Robert Fico saopštio je da će Slovačka do 18. decembra Evropskom sudu pravde podneti tužbu protiv Evropske unije zato ;što je u septembru preglasana i naredjeno joj je da primi 802 izbeglice u ;okviru jednokratnih kvota preraspodele.

"Nemamo nikakav razlog da promenimo mišljenje o tom našem stavu", kazao je ;Fico i dodao da su svoje materijale i dokumente za tužbu poslala već sva ;ministarstva, prenose danas slovački mediji.

Slovački premijer posebno je naglasio da odluka Slovačke da tuži EU sudu zato što je zajedno sa Češkom, Madjarskom i Rumunijom u pitanju prihvatanja izbeglica preglasana na sastanku ministara unutrašnjih poslova 22. septembra ;nije nikako uperena protiv samih izbeglica, ni solidarnosti, već isključivo ;protiv načina na koji je odlučeno."Nije u redu da se većinskim glasanjem odlučuje o tako osetljivoj temi koliko ;ljudi će biti smešteno u nekoj zemlji i da ona mora da ih primi. Tužba može ;da ima veliki značaj zato što može da reši mnoga pitanja odnosa medju suverenim ;državama a takodje i pitanje kako da se glasa", kazao je Fico.

Prvobitno je i Češka htela da tuži EU, ali je odustala. Za razliku od Slovačke, iako je preglasana, poštuje kvotu a češki premijer Bohuslav Sobotka objasnio je da od sudskog spora sa ;EU odustaje zato što su mu potrebni saveznici i šira koalicija da spreči izglasavanje trajnog obavezujućeg mehanizma relokacije izbeglica prema kvotama.

"Slovačka ne želi da vrši pritisak na druge zemlje. Znam da i druge zemlje ;razmatraju kakve pravne korake bi mogle da preduzmu", kazao je Fico.

XS
SM
MD
LG