Dostupni linkovi

Makedonija: Uhapšena sedmorica osumnjičena za terorizam


Makedonska policija uhapsila je sedam osoba u policijskoj akciji "Munja" na području Kumanova i Skopja. Oni se sumnjiče da su povezani sa naoružanom grupom koja se sukobila sa policijom u Divljem naselju u maju ove godine kada je poginulo osam policajaca, a 37 ih je bilo ranjeno.Tereti ih se da su imali direktne i telefonske kontakte i davali logističku podršku naoruđžanoj grupi. .

Uhapšeni se sumnjiče i da su vršili mobilizaciju mlađih osoba koje bi vršile različite napade u Skoplju.

Policija je pretresla pet lokacija u selima iz kojih potiču uhapšeni pri čemu su pronađeni karta velike Albanije, uniforme sa oznakama UČK, oružje i municija, detektori za metal, mape i video kasete, lisice za vezivanje. Uhapšeni su starosti od 20 do 77 godina i potječu iz kumanovskog sela Otnja i skopskih sela Brest, Aračinovo i Matejče.

Kotevski je naveo da se pri realizaciji akcije pretresa i hapšenja nisu dogodili nikakvi incidenti odnosno da nije bilo upotrebe oružja ni od strane policije ni od osumnjičenih ali je i dodao da očekuje da istraga utvrdi da li su danas privedena lica odgovorna za napade na strateške objekte u Skoplju, među kojima je i zgrada makedonske Vlade, koja je u više navrata granatirana iz ručnog bacača.

Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju u Skoplju saopštilo je da su lica privedena u akciji "Munja" osumnjičena za terorizam i "terorističku organizaciju", a nadležni sudija u prethodnom postupku je dostavio prijedlog da se svima odredi pritvor.

XS
SM
MD
LG