Dostupni linkovi

Stoltenberg: Crna Gora postigla mnogo od nezavisnosti


Crna Gora je od obnavljanja nezavisnosti postigla mnogo i reformirala vojsku i obavještajnu službu, koje su bolje i spremnije da se suoče sa izazovima 21. vijeka, poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

On je na Cetinju, na početku sastanka Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) sa predstavnicima crnogorskih institucija, podsjetio da su šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a u septembru prošle godine u Wellsu donijeli važnu odluku za Crnu Goru.

Oni su, rekao je Stoltenberg, prepoznali napredak Crne Gore kad je u pitanju provođenje reformi, doprinos međunarodnoj sigurnosti, promocija suradnje na Zapadnom Balkanu, a rezultat je bila odluka NATO-a o intenziviranim i fokusiranim razgovorima, koji će dovesti do odluke u decembru.

Zbog ovoga je Savjet danas u Crnoj Gori. Ovaj posjet omogućiti će predstavnicima 28 zemalja članica da sami vide kakvo je stanje. I nećemo samo ćuti vlast. Razgovaraćemo i sa članovima parlamenta, a oni koji imaju sumnje u vezi sa Alijansom su također pozvani, rekao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG