Dostupni linkovi

Vlada Etiopije traži međunarodnu pomoć


Vlada Etiopije zatražila je danas međunarodnu pomoć da bi nahranila 8,2 miliona ljudi kojima je kiša uništila usjeve, saopštio je sekretar etiposkog Komiteta za pripravnost i prevenciju katastrofa Mitiku Kasa.

Klimatske nepogode su česta pojava u Etiopiji i za posljedicu imaju slabe žetve, nakon čega dolazi do nestašice hrane.

Vlada je izdvojila 192 miliona dolara za hranu i drugu pomoć i apeluje na međunarodnu zajednicu da joj do kraja godine obezbijedi dodatnih 596 miliona dolara pomoći, navodi se u saopštenju Komiteta za pripravnost i prevenciju katastrofa.

Potrebno je obezbijediti specijalne hranljive namirnice za više od 300.000 djece, dok više od 48.000 djece mlađe od pet godina pati od teške neuhranjenosti, navodi se u procjeni vlade Etiopije sprovedene u septembru.

"Situacija je nevjerovatno ozbiljna", ocijenio je DŽon Ejlief, etiopski zvaničnik iz Svjetskog programa za hranu UN i dodao da međunarodna zajednica treba da pomogne Etiopiji.

Sukob u Južnom Sudanu dodatno je pogoršao situaciju oko hrane, potvrdio je direktor misije USAID-a za Etiopiju Denis Veler.

Od izbijanja nasilja u Južnom Sudanu sredinom decembra 2013. godine, stotine hiljada izbjeglica iz Južnog Sudana prebjeglo je u Etiopiju, gdje sada žive zajedno sa lokalnim stanovništvom.

"Svjedoci smo porasta neuhranjenosti u nekim domaćinstvima u Etiopiji. Pokušavamo da pronađemo načine da tim porodicama obezbijedimo dodatnu hranu", dodao je Veler.

XS
SM
MD
LG