Dostupni linkovi

Nemačka: SAD i Rusija da izbegnu sukob zbog Sirije


Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer pozvao je danas SAD i Rusiju, koje imaju odvojene vojne intervencije u Siriji, da izbegnu da se ta operacija ne pretvori u rusko-američki konflikt."Moramo da upozorimo SAD i Rusiju, koje imaju odvojene vojne intervencije u Siriji da se ta operacija ne pretvori na kraju u konflikt između te dve zemlje", rekao je Štajnmajer u nemačkog parlamentu.

U govoru povodom nedavno održane Generalne skupštine UN, Štajnmajer je rekao da diplomate nisu uspele da postignu dogovor o rešavanju građanskog rata u Siriji koji traje pet godina. "Jasno je de se treba boriti protiv Islamske države i drugih terorista ali pronalaženje rešenja za okončanje rata u Siriji ne može da se dogodi na bojnom polju", ocenio je nemački ministar.

SAD predvode međunarodnu koaliciju koja više od godinu dana gađa položaje džihadista u Siriji i Iraku, dok je Rusija 30. septembra započela vojnu vazdušnu intervenciju, takođe protiv džihadista ali samo u Siriji.

Vašington i Moskva bi danas trebalo da održe video konferenciju kako ne bi došlo do incidenata na sirijskom nebu tokom intervencije njihovih aviona.

XS
SM
MD
LG