Dostupni linkovi

Demonstracije u Južnoafričkoj Republici


Nekoliko hiljada demonstranata izašlo je na ulice Johanesburga kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog korupcije u vladi i sve lošije ekonomske situacije.

Protestni marš je predvodio Nacionalni sindikat metalskih radnika Južne Afrike (NUMSA) koji je vremenom postao moćni glas opozicije predsedniku Jakobu Zumi i vladajućoj stranci Afrički nacionalni kongres (ANC).

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Dole korupcija, dole Zumina vlada," i "Korupcija oporezuje siromašne, a mi kažemo oporezujte bogate".

"Mi vidimo veoma direktan odnos izmedju korupcije i stanja naše ekonomije, zbog koga gubimo hiljade radnih mesta," poručio je okupljenima Zvelinzima Vavi, jedan od organizatora demonstracija.

Trideset miliona ljudi svaku noć odlazi na spavanje, a da nisu imali ništa da pojedu dok 50 odsto radnika ima platu ispod linije siromaštva, naveo je on, prenosi AFP.

Prema najnovijim prognozama Medjunarodnog monetarnog fonda, stopa ekonomskog rasta će ove godine pasti ispod 1,4 odsto i nastaviti da pada iduće godine.

Česti prekidi struje i pad nacionalne valute rand dodatno pogoršavaju teškoće stanovništva, a poslovna klima je na najnižem nivou od kraja aparthejda 1994.godine.

U takvoj situaciji Zumina službena rezidencija je postala simbol nenamenskog trošenja sredstava, nakon što je 24 miliona dolara utrošeno na poboljšanje bezbednosti u velikom parku koji je okružuje.

XS
SM
MD
LG