Dostupni linkovi

Tusk: Ka Evropi na proleće kreću milioni imigranata


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je da Evropska unija "mora biti spremna da se suoči s pretnjom novih talasa imigranata ka Evropi" i naglasio da to mogu biti "novi milioni" izbeglica i ekonomskih migranata.

"Ma kako izgledala preterana ova procena, naša je obaveza da se spremimo za sve scenarije", naveo je Tusk u pozivnom pismu šefovima država ili vlada EU koji sutra i prekosutra zasedaju u Briselu.

Visoki zvaničnici u Savetu EU su danas novinarima preneli da će vođi Unije ključnu pažnju posvetiti izbegličkoj krizi i razmotriti kako hitno utvrditi jedinstven postupak za odobravanje azila. Takođe će, kako se navodi, zatražiti da se što pre uvede strog nadzor granica EU, kao i popis i razdvajanje ratnih izbeglica od ekonomskih migranata na "vrućim ulaznim tačkama" na spoljnim granicama Unije, u Grčkoj i Italiji, uz predloge za formiranje moćne obalske straže EU.

Lideri EU će na samitu u Briselu zatražiti i da se odmah stave na snagu dodatne odlučne mere za vraćanje u zemlje porekla migranata koji dolaze iz materijalnih razloga i nemaju osnova da dobiju politički izbeglički azil u Uniji.

Turska je, zaključak je svih institucija i država EU, zemlja od ključne važnosti da se zaustavi navala imigranata na Evropu i zato će lideri EU podržati hitno usvajanje akcionog plana EU-Turska za pomoć izbeglicama na turskoj teritoriji, ali i naročito da se uspostavi potpuna kontrola spoljnih granica EU prema Turskoj.

Tusk, koji se nalazi u poseti Ankari, izjavio je da trebalo da se razmotri i liberalizacija viznog režima za turske državljane, ali samo ako bi to značilo da se doprinosi zaustavljanju talasa migranata ka Evropi.

Zvaničnici u Briselu su naveli da se "očekuje da vođi EU zatraže primenu odluka konferencije na visokom nivou o zapadnobalkanskom putu izbeglica” i da se ubrzano pripremi susret na vrhu EU i afričkih zemalja, u novembru u Valeti, s ciljem da se utvrde zajednička politika i mere za prekid priliva pre svega ekonomskih migranata iz Afrike u južne sredozemne zemlje EU.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je danas novinarima rekla da svi međunarodni i regionalni činioci, od SAD, EU, zemalja Zaliva, pa do Rusije i Irana moraju u okviru akcije UN biti uključeni u zajednički plan rešavanja sirijske krize.

To, uz napore da se vojno slome islamisti i prvenstveno teroristička Islamska država, znači da se za pregovaračkim stolom moraju naći sve snage koje žele mir i političku tranziciju, uključujući predstavnike vlasti u Damasku, osim samog predsednika Bašara el Asada.

XS
SM
MD
LG