Dostupni linkovi

Papa se izvinio zbog skandala


Papa Franjo uputio je danas javno izvinjenje u ime Katoličke crkve zbog serije skandala koji su nedavno uzdrmali grad Rim i Vatikan.

Vatikan se našao u fokusu nekoliko kontroverzi, uključujući javno izjašnjavanje sveštenika homoseksualca i curenje jednog poverljivog pisma, a i sam papa se našao na naslovnim stranama zbog gafa koji je doprineo smenjivanju gradonačelnika Rima.

"Želim da, u ime Katoličke crkve, zatražim oproštaj za skandale koji su nedavno pogodili Rim i Vatikan. Tražim od vas oproštaj", rekao je Franjo na početku sedmične audijencije na Trgu Svetog Petra.

Papa trenutno predsedava trosedmičnim globalnim savetom kardinala i biskupa, na kojem se diskutuje o učenjima Katoličke crkve o porodici.

Privatno pismo nezadovoljnih kardinala, koje je stiglo do medija, otkrilo je da u Vatikanu vlada atmosfera nepoverenja i intriga,preneo je AFP.

Sastanak saveta ostao je i u seni iznenadne objave sveštenika iz Poljske Krištofa Haramsa, koji radi u Vatikanu, da je homoseksualac.

On je odmah otpušten, ali je njegova objava dolila ulje na vatru koja već bukti u sporu između konzervativnog i liberalnog krila Katoličke crkve u vezi sa odnosom prema gej vernicima.

Papa Franjo uvučen je u mutne vode italijanske politike ovog meseca, kada je demantovao navode da je gradonačelnik Rima Ignjacio Marino bio pozvan na papin put u SAD.

Analitičari kažu da je ova objava dopriniela tome da Marino prošle sedmice pod pritiskom podnese ostavku.

XS
SM
MD
LG