Dostupni linkovi

Turska: SAD i Rusija da ne daju oružje Kurdima


Turske vlasti pozvale su danas na razgovor ambasadore SAD i Rusije kako bi ih upozorile da su protiv pružanja bilo kakve pomoći sirijskim Kurdima u njihovim operacijama protiv ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, rekao je jedan izvor u turskoj vladi.

Turske vlasti upoznale su ambasadore o stavu Turske prema kurdskoj partiji u Siriji, Partiji demokratskog jedinstva (PYD), rekao je agenciji Frans pres zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Turske, i dodao da su im "preneta potrebna upozorenja".

Ankara smatra PYD sestrinskom strankom Radničke partije Kurdistana (PKK) koja u Turskoj vodi pobunu od 1984. protiv turskih bezbednosnih snaga. Pentagon je u ponedeljak objavio da je poslao padobranima municiju kurdskim borcima koji se bore protiv Islamske države na severu Sirije.

Rusija je odvojeno počela vazdušne udare u Siriji kao podršku vlastima predsednika Bašara al Asada. Poslednjih dana Rusija je povećala broj udara na pobunjeničke pokrete protiv kojih se bore Bašarove snage, među kojima je i Islamska država.

XS
SM
MD
LG