Dostupni linkovi

Klinton i Sanders se sukobili oko oružja, ekomije, spoljne politike


Bivša prva dama i državna sekretarka SAD Hilari Klinton i njen glavni rival za predsedničkog kandidata Demokratske stranke senator Berni Sanders sukobili su se oko učešća u krizi na Bliskom Istoku, kontroli oružja u zemlji i ekonomskoj politici.

U prvoj demokratskoj predsedničkoj debati koja je sinoć održana u Las Vegasu oni su izneli suprotstavljene vizije u Demokratskoj stranci koja će na sledećim predsedničkim izborima 2016. tražiti treći uzastopni mandat.

Sanders se posebno trudio da se razlikuje od Klinton u spojnoj politici, gde je ona često tvrđa nego druge demokrate. Bivša državna sekretarka ponovila je poziv za jaču američku akciju da se zaustavi sirijski građanski rat i branila je svoj stav u međunarodnim pitanjima iako je glasala za invaziju u Iraku 2003.

Sanders je nazvao irački rat najgorom greškom spoljne politike u istoriji zemlje i rekao da neće podržati slanje američlkih borbenih trupa na Bliski Istok da se bore protiv terorizma. Kao jedina žena u debati Klinton je takođe više puta igrala na kartu da bi ona bila prva žena predsednik u SAD.

Kada su je pitali kako bi se njena adminstracija razlikovala od administracije predsednika Baraka Obame ona je rekla "Biti prva žena predsednik bi bila dosta velika promena". Ipak u trenutku političkog jedinstva Sanders je priskočio u odbranu Klintonove oko njene kontroverzne prakse s privatnim imejlovima dok je bila državna sekretarka. "Američkom narodu je dosta više slušanja o tvojim prokletim imejlovima" rekao je Sanders što je publika u Las Vegasu pozdravila gromkim aplauzom. Nasmejana Klinton mu je pružila ruku i rekla "Hvala ti Berni".

Malo je verovatno da će ova debata prodrmati trku u kojoj je Klinton ispred Sandersa u dvocifrenim ciframa po anketama i veliki favorit da osvoji demokratsku nominaciju za predsedničkog kandidata zbog svojih finansijskih i organizacionih prednosti.

Ipak Sanders, senator iz Vermonta iznenađujuće se pokazao kao njen najveći rival, posebno u državama koje rano glasaju Ajovi i Nju Hempširu, gde počinju primarni izbori za određivanje kandidata partije.

Siguran nastup Hilari Klinton, kako navodi AP, smanjiće zabrinutost njenih pristalica. Ali još nije dat odgovor na pitanje kako će njen nastup uticati na odluku potpredsednika Džoa Bajdena da li da uđe u trku za demokratsku nominaciju. Bajden koji narednih dana treba da objavi svoju odluku gledao je debatu iz svoje rezidencije u Vašingtonu.

Za razliku od republikanske trke u kojoj učestvuje više od 15 kandidata, za demokratsku nominaciju za izbore u novembru 2016. nadmeće se tek pet kandidata, mada se spekuliše i da bi potpredsednik SAD Džo Bajden mogao da se priključi trci.

Prema podacima sajta Realclearpolitics, Hilari Klinton u anketama ima ubedljivu prednost s podrškom od oko 43 odsto. Za njom sledi Berni Sanders s oko 25 odsto, pa Bajden, koji se zvanično nije kandidovao, sa 17 odsto. Na začelju su Džim Veb, Martin O'Mali i Linkoln Čejfi s oko jedan odsto podrške.

Demokratska trka za nominaciju u velikoj meri je ; zasenjena republikanskom u kojoj se više od 12 kandidata bori da pretekne milijardera Donalda Trampa. Tramp je tokom demokratske debate slao brojne ironične tviter poruke komentarišući "dosadan" nastup demokrata.

"Žao mi je, nema zvezde na bini večeras", napisao je Tramp.

XS
SM
MD
LG