Dostupni linkovi

Bivši zamenik ministra bezbednosti Kine na suđenju za korupciju


Suđenje za korupciju bivšem kineskom zameniku ministra za javnu bezbednost Li Dongšengu počelo je danas u severnoj Kini, javila je državna novinska agencija Sinhua.

On je peti saradnik bivšeg moćnog šefa kineske bezbednosti Džu Jonkganga koji je izveden pred sud u poslednja tri dana. Džu Jongkang osuđen je u junu na doživotni zatvor zbog korupcije.

Sinhua navodi da je Li Dongšeng optužen za primanje mita i korišćene niza državnih položaja na kojima je bio između 1996. i 2013. za lično bogaćenje.

Li Dongsheng optužen je za zloupotrebu položaja i uzimanje blizu 22 miliona juana (tri miliona evra) mita, navodi agencija Sinhua pozivajući se na tužioce u sudu u Tianđinu, gradu koji se nalazi 150 kilometara istočno od Pekinga. Presuda će mu biti i izrečena kasnije. Li je posledna meta kampanje protiv korupcije koju je 2013. pokrenuo kineski predsednik Si Đinping.

Kampanja je pogodila vrh komunističke hijerarhije, u okviru koje je u junu na doživotni zatvor zbog korupcije i zloupotrebe položaja osuđen bivši šef kineske bezbednosti Džu Jongkang koji je do 2012. bio visoki zvaničnik Kineske komunističke partije.

U ponedeljak je Đijang Điemin, bivši šef nadzora moćnih kineskih državnih kompanija osuđen na 16 godina zatvora, isto za korupciju. Isto u ponedeljak je Li Čunčen, bivši broj dva Kineske komunističke partije u provinciji Sečuan, baze Džu Jongkanga, dobio 12 godina zatvora pod istim optužbama.

Juče su Vang Jongšun, bivši visoki zvaničnik naftnog sektora odakle je potekao Džu Jongkang, i drugi zvaničnik iz Sečuana i naftne industrije Guo Jongsijang, dobili po 20 godina zatvora za korupciju.

Kritičari smatraju da kampanja protiv korupcije pruža mogućnost za političke obračune između frakcija u Kineskoj komunističkoj partiji pod plaštom pročišćavanja partije, navodi agencija Frans pres.

XS
SM
MD
LG