Dostupni linkovi

U Turskoj smjene funkcionera policije zbog terorističkog napada u Ankari


Tri visoka funkcionera policije u Turskoj smijenjena su poslije bombaških napada u Ankari tokom vikenda i pogibije 97 ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je riječ o šefu policije za šire područje Ankare, kao i šefovima policijskih službi za obavještajne poslove i javnu bezbjednost.

Ova mjera uslijedila je poslije iznošenja optužbi da su samoubilački napadi izvršeni djelimično zahvaljujući bezbjednosnim propustima.

Predsjednik Tajip Erdogan položio je vijenac ispred gradske željeznike stanice, gdje su dvojica bombaša samoubica aktivirala eksploziv u subotu, 10. oktobra, na mirnom skupu ljevičarskih i prokurdskih aktivista.

Vlasti su objavile da iza napada stoji "Islamska država". Od eksplozija je povrijeđeno više od 500 ljudi, prenio je AFP.

Erdogan je izjavio da je Turska dobila obavještajne podatke koji sugerišu da je napad u Ankari povezan sa situacijom u Siriji, ali nije iznio više detalja.

Posljednji bombaški napadi podigli su političke tenzije u vrijeme kada se Turska priprema za prijevremene izbore 1. novembra. U zemlji trenutno vladaju podjele veće nego ikada do sada.

XS
SM
MD
LG