Dostupni linkovi

Sestri Nađe Savčenko zabranjen ulazak u Rusiju


Sestri ukrajinske poslanice i vojnog pilota Nađe Savčenko koja je u zatvoru u Rusiji gde je optužena za ubistvo dva novinara, zabranjen je ulazak u Rusiju do 2020. godine, saopštili su danas njeni advokati

."Kad sam stigla na rusku granicu, jedan zaposleni mi je rekao da ja, Vira Savčenko, ne mogu da uđem u zemlju do 2020. godine...", rekla je ona i dodala da je to odluka ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Vira Savčenko je glavni svedok odbrane na suđenju.

Ruski ministar pravde Aleksandar Konovalov izjavio je pre nekoliko dana da je Moskva otvorena za razgovore da Kijevu prepusti Nadeždu Savčenko pošto sud u Rusiji završi postupak u kojem je optužena za ubistvo dva novinara.

Rusko tužilaštvo optužuje Savčenko da je namerno gađala novinare i civile kada su ukrajinske snage napale pobunjeničke položaje na istoku Ukrajine 2014, dok ona tvrdi da nije učestvovala u minobacačkom napadu u kojem su ubijena dva novinara i civili.

Rusija je ranije odbacivala mogućnost da Savčenko bude predata Ukrajini ili zamenjena za dva zarobljena čoveka za koje Kijev tvrdi da su ruski oficiri.

Savčenko je bila u dobrovoljačkom bataljonu koji se borio uz vladine snage u separatističkim oblastima, a rekla je da su je kidnapovali Rusi pošto su je zarobili pobunjenici u junu 2014.

Rusko tužilaštvo tvrdi da je Savčenko pobegla iz zarobljenjištva u Luganjsku i ušla u Rusiju kako bi sprovela teroristički napad.

XS
SM
MD
LG