Dostupni linkovi

Mogerini: Možemo da razgovaramo sa Asadom


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini izjavila je danas da ne odbacuje mogućnost direktnih pregovora EU sa režimom Bašara al Asada.

"Ne isključujem mogućnost direktnih razgovora sa predstavnicima Asadovog režima”, rekla je Mogerini novinarima nakon današnjeg sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU posvećenog situaciji u Siriji i migrantskoj krizi.

Dosadašnji zvaničan stav EU je bio da sa Asadom ne treba pregovarati i da je njegov silazak sa vlasti neophodan uslov za okončanje građanskog rata u Siriji.

"Treba biti realan: Asad još sedi u Damasku, a ‘Islamska država’ širi teritoriju”, kazala je Mogerini i dodala da se ministarski savet EU danas složio da svi politički faktori koji mogu da utiču na situaciju u Siriji, uključujući Asada, treba da budu uključeni u politički proces radi okončanja nasilja.

Mogerini je ponovila svoju jutrošnju ocenu da je ruska vazdušna intervencija u Siriji usmerena ne samo na ID i druge terorističke organizacije, već i na umerenu opoziciju, te je stoga “opasna i zabrinjavajuća” i pozvala Rusiju da se umesto toga angažuje u nalaženju političkog rešenja.

Rusija može da igra važnu i konstruktivnu ulogu i spremni smo da se angažujemo oko toga”, kazala je ona.

Ministri 28 zemalja članica doneli su danas zaključke u kojima su snažno podržali napore specijalnog izaslanika Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da počne politički dijalog u Siriji i osudili ubijanje civila i uništavanje svetske kulturne baštine koje sprovodi ID.

XS
SM
MD
LG