Dostupni linkovi

Mihajlović: Srpske svetinje ne može da čuva onaj ko ih je rušio


Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da oni koji su rušili srpske crkve i manastire na Kosovu i ne mogu da ih u narednom periodu čuvaju i apelovala na Unesko da ne donese odluku u korist Prištine.

Ona je povodom odluke Izvršnog saveta Uneska da na dnevni red uvrsti zahtev Kosova za prijem u tu instituciju rekla da Vlada Srbije i njeni građani apeluju na EU, SAD i sve druge zemlje da dobro razmisle o tome jer je reč o kulturnoj baštini ne samo Srbije, već cele Evrope.

"Još se nije osušila ni boja sa grafita koje je `OVK-ISIS` napisao po srpskim crkvama i manastirima", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da u Srbiji Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima vlasništvo nad zemljom i objektima, odnosno manastirima i crkvama i da u procesu restitucije vraća imovinu, ne samo SPC već i Katoličkoj, Jevrejskoj, Islamskoj i drugim verskim zajednicama.

Izvršni savet Uneska usvojio je danas dnevni red na kojem se nalazi i predlog preporuke za prijem s Kosova u članstvo te organizacije o čemu će biti reči 21. oktobra.

XS
SM
MD
LG