Dostupni linkovi

EU kritikovala Rusiju zbog vojnih akcija u Siriji


Evropska unija kritikovala je danas rusku vojnu intervenciju u Rusiji navodeći da će se time produžiti sukob u Siriji.

Ministri spoljnih poslova EU upozorili su danas Moskvu da usredsredi svoje vojne akcije u Siriji na Islamsku državu i da odmah prekine udare na umerenu opoziciju.

Uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini rekla je da SAD, EU i Rusija treba da kooridiniraju akcije u Siriji.

"Inače može biti veoma opasno, ne samo s političke tačke gledanja, već i sa vojne", rekla je Mogerini.

Ministri EU su u saopštenju naveli da ruske vojne akcije "rizikuju da produže sukob, podriju politički proces, pogoršaju humanitarnu situaciju i povećaju radikalizaciju".

EU navodi da sirijski predsednik Bašar Asad ne bi trebalo da bude deo rešenja. "Ne može biti trajnog mira u Siriji pod njegovim vođstvom", navodi se u saopštenju.

Asadov režim snosi najveću odgovornost sa 250.000 mrtvih u sukobu i milionima raseljenih, naveli su ministri EU i pozvali sve strane da okončaju "slepa bombardovanja" s burad bombama.

"Neće biti mira u Siriji ako Bašar Asad koji je odgovoran za većinu žrtava u ovom građanskom ratu, može ostati", rekao je francuski ministar za Evropu Arlem Dezir.

XS
SM
MD
LG