Dostupni linkovi

WP: Užasna nepravda za našeg novinara u Iranu


"Vašington post" saopštio je danas da proglašavanje krivim njegovog dopisnika iz Teherana po optužnici za špijunažu predstavlja "užasnu nperavdu" i pozvao iranske lidere da ukinu tu odluku.

Džejson Rezaian, koji je uhapšen u julu 2014. godine, ima 20 dana da se žali na odluku suda, prenela je agencija ISNA pozivajući se na sudskog portparola.

Urednik "Posta" Martin Baron rekao je da se list, Rezainova porodica i njegov advokat u Iranu zalažu za podnošenje žalbe. On je rekao da kazna novinaru nije objavljena.

"Iran se ponašao nerazumno tokom ovog slučaja. Najviši iranski lideri imaju obavezu da isprave ovu grešku i sramotan kraj `sudskog procesa`", saopštio je Baron.

Ovaj slučaj je osjetljivo pitanje za zvaničnike u Vašingtonu i Teheranu. U američkom listu kažu da je njihov novinar postao moneta za potkusurivanje.

Iran je optužio Rezaina (39) za sakupljanje poverljivih informacija i njihovo predavanje neprijateljskim vladama, potom za pisanje američkom predsedniku Baraku Obami i delovanje protiv nacionalne bezbednosti.

"Vašington post" odbacio je ove optužbe kao apsurdne.

XS
SM
MD
LG