Dostupni linkovi

Vučić: Verovatno sutra idem u Brisel


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će verovatno sutra ići u Brisel na sastanak sa premijerom Kosova Isom Mustafom i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini kako ne bi ostavio prostor spekulacijama da Srbija ne želi da učestvuje u razgovorima.

"Nama nije problem da razgovaramo sa bilo kim, problem su pojedina rešenja. Sutra razgovoramo o onome o čemu bi trebalo da nastavimo razgovore i dijalog sa kosovskim Albancima. Nije direktno vezano za pregovaračku platformu za poglavlje 35 u pregovorima sa EU", rekao je Vučić u Jagodini na otvaranju italijanske fabrike Vibak.

Za zahtev Kosova da se učlani u Unesko, Vučić je rekao da šanse Srbije na Izvršnom savetu Uneska nisu velike.

"Moja poruka njima je da mi jesmo mala zemlja, ali ćemo se za Generalnu konferenciju boriti. Borićemo se svim srcem, snagom, pravom i pravdom da odbranimo ono što pripada Srbiji i Srbima i srpskoj crkvi. Da odbranimo istinu. Nikome ništa ne otimamo, ne krademo. Ni Turci to vekovima nisu uspeli da otmu. Pa neka izvole. Videćemo", rekao je Vučić.

On je rekao da šanse Srbije na Generalnoj konferenciji nisu velike ali da ih ima.

"Borićemo se do poslednje kapi znoja. Nećemo kriti svoje razočaranje ponašanjem naših velikih prijatelja. Time sam sve rekao", kazao je Vučić.

Izvršni savet Uneska usvojio je danas dnevni red na kojem se nalazi i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije. O predlogu za prijem Kosova moglo bi se raspravljati i glasati oko 20. oktobra, pred kraj zasedanja Izvršnog saveta koje traje do 22. oktobra. Odluka se donosi većinom glasova, a ako predlog bude prihvaćen, konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo doneće Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

XS
SM
MD
LG