Dostupni linkovi

Pamuk kritikuje Erdogana zbog stava prema Kurdima


Turski pisac Orhan Pamuk oštro je danas kritikovao predsednika Redžepa Tajipa Erdogana zbog "računice" u odnosu na Kurde, dan posle bomaških napada u Ankari u kojima je poginulo 97 ljudi.

"Erdogana je razbesneo neuspeh na izborima... Kurdi mu nisu ukazali poverenje i nisu ga podržali", rekao je Pamuk u intervjuu italijanskom listu Republika.

Pamuk koji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, rekao je da su vlada i vojska odlučile da ponovo pokrenu rat protiv kurdskog pokreta.

"Cela zemlja danas razume Erdoganovu računicu. Prvo nije hteo da bude deo međunarodne koalicije koja se bori protiv islamskog kalifata. Zatim, prihvatio je da radi ono što su od njega tražili Amerikanci. Zatim je istovremeno sa kalifatom, počeo da bombarduje Kurde", rekao je Pamuk.

Prokurdska opozicija je intenzivirala napade na Erdogana koga optužuje za napade u Ankari, najsmrtonosnije bombaške napade u Turskoj.

Napadi su se dogodili tri nedelje uoči parlamentarnih izbora.

Povodom napada, Pamuk je rekao da su svi slobodni Turci, demokrate, laici, uz Kurde i da saosećaju sa njima jer taj narod želi mir.

"Jedna mirna zemlja odjednom se našla u ratu, istovremeno protiv islamskog kalifata i protiv Radničke partije Kurdistana", kurdskih pobunjenika, dodao je Orhan Pamuk.

Opozicija optužuje Erdogana da u konfliktu sa Kurdima doliva ulje na vatru, i to sa nadom da će tako privući nacionalistički orijentisan deo glasačkog tela.

Na poslednjim parlamentarnim izborima u Turskoj 7. juna, vladajuća partija je izgubila apsolutnu većinu koju je imala od 2002. i tako raspršila Erdoganove nade da će izmeniti Ustav i proširiti svoje ingerencije.

XS
SM
MD
LG