Dostupni linkovi

Davenport: Nacrt EU ne zahteva priznanje Kosova


Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da pregovaračka platforma EU za poglavlje 35 ne zahteva priznanje nezavisnosti Kosova.

On je, u vezi sa nacrtom pregovaračke platforme, rekao da se tu radi o sprovođenju dogovorenih obaveza iz dosadašnjih sporazuma.

"Nije reč o pritiscima, već o nastavku dijaloga. Reč je o sprovođenju obaveza koje proističu iz sporazuma od 19. aprila 2013. i ostalih sporazuma u okviru dijaloga, s ciljem sveobuhvatne normalizacije odnosa izmejdu Beograda i Prištine. O tome je uvek bila reč", izjavio je Davenport.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da sada postoji ozbiljna mogućnost da bude otvoreno poglavlje 35.

"Otvaranje poglavlja i nastavak dijaloga mora biti baziran na punoj implementaciji svih tih obaveza u okviru postojećih sporazuma, a naravno da će normalizacija morati da obuhvati i buduće obaveze u tom procesu normalizacije", rekao je Davenport.

Upitan šta će biti ako Beograd ne pristane na taj nacrt, Davenport je rekao da "nije reč o priznanju, već o normalizaciji odnosa", kao i da je reč o preporukama EU zemljama članicama kako bi došlo do otvaranja prvog pregovaračkog poglavlja.

Pojedini beogradski mediji su objavili da Predlog nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35 vodi ka tome da se Srbija odrekne svih elemenata državnosti na Kosovu.

XS
SM
MD
LG