Dostupni linkovi

Međunarodni krivični sud: Libija mora izručiti Saifa Gadafija


Glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Fatu Bensuda (Fatou Bensouda) zatražila je informacije za procenu nadležnosti tog suda u vezi ratnih zločina koji su počinili strani borci u redovima Islamske države i zahteva da Libija konačno preda sina Moamera el Gadafija, Saif al Islama Gadafija.

MSK je, prema njenim rečima, nadležan samo za strane borce u redovima Islamske države.

“Sirija nije država koja je potpisala sporazum o priznavanju MKS. Međutim, ako su borci državljani zemalja koje su ratifikovale Statut iz Rima, MKS bi mogao biti nadležan. Zatražila sam informacije kako bih mogla dati procenu o nadležnosti”, rekla je Bensuda u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Na pitanje da li će Saif al-Islam Gadafi ikada sesti na optuženičku klupu MKS, ona je podvukla da je "taj slučaj" još uvek predmet suda.

“Libija mora da nam izruči Gadafija i to odmah, bez odlaganja. Mi možemo Libiju samo da podsećamo na tu obavezu i nadam se da će ga izručiti”,kazala je Bensuda.

Ona je podsetila da je MKS osnovan da bi sudio najodgovornima za zločine, iako ima teškoće da, zbog zaštite koje ta lica uživaju od strane svojih država, pokrene sudski proces.


XS
SM
MD
LG