Dostupni linkovi

Unesko danas o Kosovu


Izvršni savet Uneska danas će u Parizu odlučiti da li će u dnevni red zasedanja uvrstiti i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Izvršni savet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale Kosovo, a dvadesetak od tih zemalja već je podržalo ablanski zahtev za prijem Kosova u Unesko.

Ako pitanje prijema Kosova danas bude uvršteno u dnevni red, o njemu bi se moglo raspravljati i glasati oko 20. oktobra, pred kraj zasedanja Izvršnog saveta.

Odluka se donosi većinom glasova, a ukoliko predlog bude prihvaćen konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Zahtev za prijem Kosova u Unesko je formalno podnela Albanija, a podržalo ga je 45 zemalja.

U predlogu odluke navodi se da Izvršni savet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

Uoči zasedanja Izvršnog saveta u Parizu premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo svim članicama Uneska u kom je ocenio da je zahtev Kosova da postane članica te organizacije neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava i da je zbog toga, kao i sa političkog i moralnog aspekta, za Srbiju neprihvatljiv.

XS
SM
MD
LG